Ustalık Telafi Programı
Ustalık Telafi Programı, meslek sahibi olan yada çalışan vatandaşların tecrübelerini arttırabilmesi açısından uygulamaya alınan ve işverenlere devlet bazlı destek sağlanan çalışmaların içerdiği süreli programdır. İlk olarak 21.04.2022 tarihi itibariyle hayata geçen bu uygulamaya iş verenler müracaat edebilir.
Program kapsamında, 33 ayrı alan ve 183 dal üzerinde destek verilmektedir. Programa katılan kursiyerlerin başarılı olması durumunda ustalık belgesi almaya hak kazanırlar. Ustalık telafi programı katılım hakkı için katılım sağlayacak kişilerin minimum lise mezunu olması gerekmektedir. Ustalık belgesi nereden alınır? diye merak ediyorsanız, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilmektedir. Eğer kazanmaya hak kazanırsanız Milli Eğitim Bakanlığı size onaylayarak teslim eder. Bu sayede ustalık belgesi hak kazanan vatandaşlar mesleki alanda yetkileri tescillenmiş olur.
Ustalık Telafi Programı Nedir?
Ustalık telafi programı nedir? sorusunun cevabı olarak, iş veren ile devletin ortak bir şekilde iş birliği çalışmasıyla personellerin yetkilerinin ölçülmesi sağlanan süreli programdır. Bu sayede iş verenlerin bütçe yükü hafifletilir ve çalışan personelin deneyimleri hızlı bir şekilde ölçülür.
Ustalık belgesi nasıl alınır?
Diğer yandan merak edilen Ustalık belgesi nasıl alınır? sorusunun yanıtına gelecek olursak, mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapılabilir yada ustalık telafi programına katılım sağlanabilir. Ustalık telafi programı içeriği, mesleki eğitim merkezlerinden iş yerinde eğitim alma özelliğiyle ayrılır. Eğitim iş yerinde bulunan usta öğrenciler aracılığıyla sağlanmaktadır. Fakat işletme içerisinde usta öğrencinin olmaması durumunda ise 2 haftalık online kurs sayesinde usta öğretici belgesi alınabilmesi sağlanabilmektedir.
USTALIK TELAFİ PROGRAMI DETAYLARI
➢ 2021 Ekim dönemi sonrasında Milli Eğitim Bakanlığınca 33 alan ve 183 dalda destek verilmektedir.
➢ MEB’e bağlı olan mesleki eğitim merkezleri içerisinde verilen programlara hangi yılda mezun olduğu dikkate alınmadan istenmesi durumunda minimum ortaokul yada imam hatip ortaokulu bitirilmiş olanlar katılım sağlayabilir.
➢Program süresi, alan ve dal için belirlenen modüllere göre belirlenen süre kadar
olup, 27 hafta kadar sürer. Programın bitmesiyle birlikte başarılı olan kişilere ustalık belgesi verilir.
➢Düzenlenecek olan program tamamen işletme bünyesi içerisinde yapılır ve personel sayısına göre yapılacak protokolde düzenlenir.
➢Personel sayısı 50 ve üzeri olan işletmeler, yaşadıkları İl/İlçenin Milli Eğitim
Müdürlükleri ile protokol imzalayarak mesleki eğitim merkezi ustalık telafi
programlarına devamlı kayıt oluşturabilirler.
Editörün Tavsiyesi; İŞKUR Kayıt Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?
USTALIK TELAFİ PROGRAMI ŞARTLARI
➢50 ve üzeri olan işletmeler protokol imzalayabilirken 50’den aşağı personeli olanlar için protokol imzalamaksızın 30 Aralık 2022 tarihine kadar öğrenci kaydı yapabilirler.
➢ Kalfalık, yeterliliği olmayan öğrencilere 9.10.11. sınıf net asgari ücretin %30’u, kalfalık yeterliliği bulunan öğrencilerin 12. sınıf için net asgari ücretin %50’si kadar olan kısmı işletmece ödenir. Sağlanan bu ödeneğin ve ücretin dekontları Mesleki Eğitim Merkezlerine teslim edilmesi durumunda ise ödenen ücretler için destek sağlanır.
➢İşletmenin bu ücreti ödemesi durumunda ödeme belgeleri Mesleki Eğitim Merkezi’ne ibraz edilmesiyle birlikte destek tutarı 3308 sayılı Mesleki eğitim Kanununun Geçici 12. maddesine göre programa devamlılık sağlayan öğrencilere ödenebilecek ücretin hepsinin devlet kapsamında katkı olarak ödeneceği belirlenmiştir.
➢Sağlanan bu ödenek Cumhurbaşkanlığı kararıyla 5603 sayılı ve 2021-2022 eğitim öğretim dönemi itibariyle 5 eğitim ve öğretim yılı uzatıldı.
➢ İşveren işletmeci tarafından usta öğretici görevlendirme yapılması zorunludur.
➢Ustalık belgesi olan kişilerin işyeri açma imkanı olabileceği gibi programı başarıyla kazanmış ve ustalık belgesi olanlar, çalıştıkları alanda 10 yıl çalıştığını kanıtlayabilmesi durumunda İş Pedagoji Kursu Sınavı’na direkt olarak katılım sağlamaları halinde usta öğreticilik belgesi alabiliyorlar.
➢Ustalık Telafi programları ile birlikte işbirliği yapan işletmecilerin işbaşı eğitim programlarındaki gibi sigortalı sayısını koruyarak programın bitiminde istihdam yapması ile özel olarak prim teşvik uygulaması bulunmaz.
Ustalık Telafi Programında Nasıl Teşvik Alınır?
Teşvik programı nedir diye soranlar için cevaplayacak olursak, bu program 27 hafta süren ve programın bitiminde sağlanan eğitimle başarılı olanlara ustalık belgesinin hakedişi sağlanır. Ustalık telafi programı kapsamında sağlanan teşvikten yararlanabilmek için iş yerlerinin ve personelin belirli şartlara ve kriterlere sahip olması gerekmektedir. E-Mesem sistemine iş veren ve işçinin bilgileri evrak olarak hazırlanmalı ve kayıt yapılarak ustalık telafi programı başlatılmalıdır. Derse katılım sağlayan kişilere iş yerindeki usta öğreticiler aracılığıyla 24 hafta boyunca eğitim verilir. Program kapsamında katılım sağlayan kursiyerin ödenen ücreti belgelendirilmesiyle birlikte devlet tarafından iş verene 2022 yılı net asgari ücretin %50’si kadar destek sağlanır.
Diğer yandan ustalık telafi programı kapsamında başarılı olan kursiyerlerin Milli Eğitim Bakanlığı onaylı ustalık belgesi alması sağlanır ve çalıştığı iş yerindeki görevini devam ettirebilir. Bu program 27 hafta sürer ve 27 hafta sonunda devlet ödeneği kesilir. Burada devlet ve iş veren organize bir şekilde çalışan personelin mesleki deneyim ve tecrübesinin arttırılmasını sağlar.
Ustalık Telafi Programı Teşviği Şartları
- İş veren firma tarafından çalışan kişilerden teşvik programına katılabilecek uygun kişilerin tespiti yapılır.
- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yetkili kurumdan ön onay talebi istenir.
- Ön onay alınması durumunda proje katılımı için ilgili evraklar hazırlanmalıdır.
- Program başladıktan sonra aylık bazda gerekli bildirim ve dokümanlar devlet kurumuna gönderimi sağlanır. Bu sayede iş veren firmanın ödeme desteği alması sağlanır.
- 27 haftanın bitmesiyle birlikte ustalık telafi programı bitiş evrakları imzalanır ve program teşviği sonlanır.
Ustalık Telafi Programı Avantajları Nelerdir?
Ustalık telafi programı ile birlikte iş verene mali konuda belli bir zamanda olsa destek sağlanır. Devlet tarafından sağlanan bu ödenek ile 2022 aylık asgari ücretin yarısı olan 2.750,17 TL tutarı ustalık telafi programı maaş ödemesi olarak ödenir. Çalışan sayısının fazla olması ve bu kapsamda çalışan sayısından çokça kursiyer olması halinde daha fazla iş verene destek sağlanır. Ayrıca Utep uygunluk analizi sağlanarak teşviklerden olumlu şekilde katkı sağlanır. Utep nedir? diye soracak olursanız, kısaca Ustalık telafi programıdır.
Ustalık telafi programı SGK teşvik desteği ile iş veren daha rahat bir şekilde süreci yöntebilir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 33 alan ve 183 dalda program uygulanan MESLEKLER
Bir önceki yazımız olan SGK Fizik Tedavi Ücretlerini Karşılıyor mu? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Bir Yorum