Manşet

Emekli Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Emekli Borcu Ödenmezse Ne Olur?, Emekli borcu ödenmezse ne olur sorusuna cevap bulabileceğiniz bir yazıyı sizler için hazırladık.

Bankadan kredi çeken vatandaşlar emekli maaşlarını bankalara beyan ediyorlar ve çekilen kredinin zamanında ödenmemesi durumunda bazı yaptırımlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Yazımıza ilk olarak emekli borcu ödemesinin gecikmesi halinde ne gibi sorunlar oluşur onlardan bahsedelim. Bankalar genel itibariyle geciken borcun ilk zamanlarında bir yaptırıma gitmez ve hatırlatma mesajı vs göndermenin yanı sıra kredi puanı yani findeks puanınızı olumsuz etkilenmesine neden olur.

İlginizi çekebilecek konular;

Ziraat Bankası Toki Başvurusu 2022

Eşi Vefat Edene Devlet Tarafından Hangi Yardımlar Yapılıyor?

Ancak yasalarca belirli olan süre içerisinde (3 Ay) ödeme yapılmaması halinde asıl yaptırım ve yasal gücü hissedebileceğiniz bir zaman dilimine girersiniz. Bu süreçle karşı karşıya kalmanız durumunda, bankanın avukatları tarafından devamlı olarak taciz edilir ve haciz tehdidiyle karşı karşıya kalırsınız.

Peki bankalar emekli maaşına el koyabilir mi?

Bankalar Emekli Maaşıma El Koyabilir Mi?

Emekli Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Emekli Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Bankadan kredi çeken ve emekli kişilerin borçlarını düzensiz ödemesi ve geciktirmesi durumunda emekli maaşına bloke koyulabilir mi?, Kredi borcu yüzünden emekli maaşına el koyuluyor mu? şeklinde sorular akla geliyor.

Emekli borcu bulunan kişilerin merak ettikleri bu sorular ve oluşacak risklerden bahsetmek gerekirse, kısaca şu şekilde;

Yasanın belirtmiş olduğu süre içerisinde yani 3 aylık dönemde hiç ödeme yapılmaması durumunda, ilgili banka maaşınıza yasal olarak el koyabilir. Yasal mevzuat gereği emekli maaşınızın hepsine el koyamazlar. Bankalar tarafından emekli maaşına en çok %25’lik bir bölümü için emekli maaşı haczedilebilir ve diğer kalan maaş yine vatandaşta kalır.

Emekli Borcu Ödenmezse Haciz Gelir Mi?

Bankadan kredi çeken tüm bireyler için geçerli olan yasal süreç, emekli olan vatandaşların da kredi borcunu ödememesi halinde banka tarafından haciz işlemi başlatılabilmesi mümkündür. 3 ay yani 90 gün ödeme yapılmaması halinde haciz işlemi ve yasal takip süreci başlatılabilir. Yasal takibin başlamasıyla birlikte, bankanın avukatları sizi arayarak ihtar çekerler. Borcun ödenmesi halinde sorun ortadan kalkar ancak borç tüm uyarılara rağmen ödenmezse, emekli maaşı haciz işlemi uygulanır.

Emekli Borcu Ödenmezse Hapis Yatılır Mı?

Emekli Borcu Ödenmezse Hapis Yatılır Mı?, Yasal mevzuat gereği, kredi/kredi kartı borcu ödenmemesi halinde hapis cezası verilemez. Borç tutarı ne olursa olsun hapis cezası uygulanmamaktadır. Ancak ödeme yapmadınız ve banka avukatıyla görüştüğünüzde geri ödeme için imza verdiniz ve yine ödeme yapmıyorsanız, hapis cezası için avukat tarafından başvuru yapma hakkı doğar. Bu nedenle geri ödeme gücünüzün olmaması durumunda banka avukatına borcunuzu ödeyeceğinize dair imzalı beyan verip vermemeyi bir kez daha düşünün.

Bir önceki yazımız olan Ziraat Kredi Kartı Borcu Otomatik Ödeme ve Kapatma 2023 başlıklı makalemizde acil yardım, Borç para ve kolay yardım hakkında bilgiler verilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyicisi Algılandı

Sitemizden en iyi şekilde istifade edebilmek için reklam engelleyiciyi kapatmanızı öneririz.