Manşet

Ek Ders Ücreti Ne Kadar ve Hesaplama

Ek Ders Ücreti Ne Kadar ve Hesaplama, hafta içerisinde verilen gündüz örgün eğitim veren kurumlarda geçerli olan ek ders ücretleri 27.29 TL’dir. Özel sınıf ve cezaevi öğretmenleri için ise ek ders ücreti girilen ders başına olacak şekilde 27.29 TL olarak belirlenmiştir. Diğer yandan destekleme ve yetiştirme kurslarında ders başına öğretmenler için 34.09 TL ödenek sağlanmaktadır.

Ek ders görevi için katılım sağlayan öğretmen ve eğitmenlerin haftalık derslerinin dışında kalan ek olarak eğitim verebilmektedir. Bu dersler için ders başına ücretlendirmeler bulunmaktadır. Ek ders ücreti her yıl değişkenlik göstermektedir. Öğretmenlerin haftalık olarak 15 saatlik zorunlu dersleri bulunmakta olup 15 saat sonrası için girecekleri ek ders için ücret alabilmektedir.

Ek Ders Ücretleri

Ek Ders Ücreti Ne Kadar ve Hesaplama
Ek Ders Ücreti Ne Kadar ve Hesaplama

2022 yılı ek ders ücretleri, öğretmenler için belirlenmiş olan 15 saatlik zorunlu ders dışında Milli Eğitim Bakanlığı ve okul müdürlüklerince belirlenen ek ders ücretine tabi olurlar. Yani aldıkları maaşa ek olarak girmiş oldukları ek dersler için ödenek alırlar.

Yasalarda öğretmenlerin hafta içerisinde 15 saat zorunlu derse girmesi gerekmektedir. Haftalık girecekleri 15 saat eğitim sonucunda maaşlarını alırlar. Bu haftalık sınırın aşılması halinde ise yani 15 saat üzerinde derse katılım sağlayan öğretmenler ya da sosyal kulüp veya etkinlik görevi olan öğretmenler ilave ek ders ücreti alabilmektedir.

Ek Ders Ücreti Kimlere Ödenir?

Ek ders ücreti ödemesi, MEB tarafından belirlenmiş olan 15 saatlik zorunlu ders sonrasında derslere katılım sağlayan eğitmenler için ödene verilir. Buna Mesleki eğitim merkezleri ve örgün eğitim veren kurumlar ders yılı içerisinde fiilen yapılan yapılan eğitimlerde ilgili mevzuat gereği müdür yardımcıları ile öğretmenlere, haftada 3 saati geçmeyecek şekilde ek ders ödeneği verilir.

Ek Ders ücreti kimler alabilir sorusunun cevabı şu şekilde;

  • Sınıf öğretmenleri
  • Sosyal kulüp görevlileri
  • Ders yerine sayılan etkinliklerde görevli olan öğretmen ve eğitimciler

Ek Ders Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Ek ders ücreti hesaplama işlemi, 2020 yılı ilk 6 aylık döneminde ders saati başına belirlenmiş olan rakamın, yılın ilk yarısındaki aylık katsayısı ile çarpılması sonucu hesaplama gerçekleştirilir. Sağlanan bu ödemeden 2 tür kesinti sağlanmaktadır. Bu kesintiler ise;

  • Damga vergisi kesintisi,
  • Gelir vergisi kesintisi

Yukarıda vermiş olduğumuz çarpım sonrasında bu iki kesinti tutarı çıkarıldığında 2022 yılı ek ders ücreti olarak net alınan rakam ortaya çıkar. Diğer yandan 2021 yılının ikinci döneminde gelen enflasyon oranı farkı da bu hesaplamalar da önemli rol oynamaktadır. Ayrıca eğitim personeline verilen ek ders ücretleri için de farklı oranlarda gelir vergisi kesilmektedir. Bu şartlar altında ek ders ücreti bazı durumlara göre değişkenlik gösterir. Burada örnek vermek gerekirse; Eğitim verilen eğitim kuruluşunun niteliği, gece veya gündüz eğitim, eğitim kurumunun yükseköğretim kurumu olup olmaması gibi bir çok etken ek ders ücretinde değişken olmasına sebebiyet verebilir.

Ek Ders Ücretleri Neye Göre Değişir?

Ek ders ücretlerinin belirlenmesin de bazı etkenler bulunur. Farklı eğitim kurumlarında derse giren öğretmen ve eğitimcilerin aldıkları ücretler de buna nazaran değişkenlik gösterir. Diğer bir faktör ise verilen eğitimin gece yada gündüz verilmesi neticesinde fiyatı belirleyen en belirgin etkendir. Daha net ve kısaca ifade etmek gerekirse şu etkenler ücreti belirlemektedir.

  • Eğitimin zamanı, gündüz ya da gece vakti verilip verilmemesi,
  • Ek dersin verildiği yerin örgün ve yaygın eğitim kurumu olup olmaması,
  • Özel sınıf ya da cezaevinde ek ders verilmesi,
  • Destekleme ya da yetiştirme kurslarında ek ders verilmesi,
  • Eğitimin hafta sonu ya da tatil günlerinde verilip verilmemesi,
  • Gece eğitimi verilmesi

burada bulunan faktörler ele alınarak ek ders ücretleri oluşturulmaktadır. Buna göre ücret artar yada eksilir.

Diğer Ek Ders Ücret Tutarları

Diğer ek ders ücret miktarları, şu şekilde sıralanmaktadır:

Gündüz ek ders: 27.29 TL olacak
Sözleşmeli öğretmen: 23,41 TL olacak
Takviye kursu ek ders: 54,57 TL oldu
Gece ek ders: 29,191 TL olacak
Özel eğitim ek ders: 34,09 TL oldu
Ek Ders Ücreti Ne Kadar ve Hesaplama

Ek Ders Ücreti Ne Kadar ve Hesaplama ile ilgili detayların sonuna geldik.

Sitemizde daha önce yayınladığımız konulardan bazıları;

Mavi Diploma Veren Üniversiteler ve Bölümleri

Burs Başvurusu Nasıl Yapılır? Burs Nasıl Alınır?

Kırtasiye Yardımı Nasıl Alınır?

Bir önceki yazımız olan İŞKUR Kayıt Belgesi Nedir, Nasıl Alınır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu